Studimi i fundit na tregon se çfarë ndodh me gratë që konsumojnë tre vezë në javë

Një studim i kohëve të fundit ka zbuluar se një ushqim i zakonshëm që mund të hani çdo ditë mund të ndihmojë në ndryshimin e peshës suaj. Studiuesit zbuluan se njerëzit që hanë më shumë se tre vezë në javë kishin më shumë gjasa të kishin një profil më të mirë të lipideve. Lipidet janë molekula të ngjashme me yndyrën që qarkullojnë në qarkullimin e gjakut dhe janë të lidhura me kolesterolin e lartë.

Kolesteroli dhe një lloj tjetër i yndyrës në gjak të quajtur trigliceride nuk mund të qarkullojnë lirshëm në gjak, kështu që ato udhëtojnë në ‘pako të rrumbullakëta’ të quajtura lipoproteina. Lipoproteinat përmbajnë një përzierje të veçantë të yndyrave dhe proteinave të cilat mund të shkaktojnë probleme me kolesterolin dhe mund të çojnë në sëmundje të zemrës.

Studimi zbuloi se gratë me konsum më të lartë të vezëve kanë një profil më të mirë të lipideve, krahasuar me ato që hanë më pak se një vezë çdo javë. Ato gjithashtu kishin mesatarisht një peshë trupore më të ulët. Dr.Rona Antoni, tha:

Ky është një studim pozitiv që tregon se konsumi i moderuar i vezëve nuk ishte i lidhur me rezultate negative te gratë dhe se konsumatorët kryesorë të vezëve kishin reduktuar sëmundjet shoqëruese. Është interesante se marrja totale e energjisë ishte më e madhe në kuartilin më të lartë të marrjes së vezëve, por pesha trupore në këtë kuartil ishte më e ulëta. Kjo sugjeron që konsumatorët kryesorë të vezëve mund të kenë qenë më aktiv fizikisht dhe/ose kanë pasur një mënyrë jetese më të shëndetshme.

Ky është një ndryshim i madh midis këtij studimi dhe studimeve amerikane, ku konsumi më i madh i vezëve shpesh shoqërohet me stile jetese jo të shëndetshme. Ndërkohë, a keni menduar ndonjëherë se si e bardha e vezës ndryshon nga një lëng i pastër, xhelatinoz në një substancë të bardhë dhe kompakte? Kushdo që ka provuar të rrahë të bardhën e vezës në atë masë sa të formohet një shkumë në formë dëbore e di mirë se sa pak duhet për të bërë dallimin. Por edhe të shohësh të bardhën e vezës të gatuar ngre disa pyetje, të paktën tek ata që janë të apasionuar pas fizikës dhe kimisë. /Top Albania Radio/