Si ndikon qëndrimi zgjuar natën vonë për shëndetin tuaj mendor, ja çfarë thotë studimi i fundit

Jeni një buf nate? Keni tendencë për të qëndruar zgjuar natën vonë? Atëherë ka të ngjarë që të mos bëni 7-8 orët e rekomanduara të gjumit. Por a mund të ndikojë kjo në mendimet, emocionet dhe disponimin tuaj? Le të zbulojmë se si privimi i gjumit mund të ndikojë në shëndetin tuaj mendor.

Si ndikon gjumi në shëndetin mendor, sipas shkencës

Rënia kognitive

Një nga gjërat që i bën trurit tuaj qëndrimi zgjuar gjatë gjithë natës është se rrit rrezikun e demencës dhe dëmtimit njohës, pasi truri juaj nuk është në gjendje të pastrojë toksinat dhe proteinat e tepërta për shkak të mungesës së gjumit. Një studim i fundit zbuloi se kohëzgjatja e shkurtër kronike e gjumit në moshën 50, 60 dhe 70 vjeç mund të rrisë rrezikun e demencës me 30%, krahasuar me kohëzgjatjen normale të vazhdueshme të gjumit, e cila konsiderohet të jetë 7 orë.

Humor më të ulët

A ndiheni shpesh të mërzitur, të zemëruar dhe të irrituar pasi qëndroni zgjuar natën vonë? A përmirësohet disponimi juaj pasi të keni një gjumë të mirë dhe cilësor? Gjumi është i lidhur ngushtë me gjendjen shpirtërore dhe mënyrën se si ndiheni të nesërmen. Studimet tregojnë se “borxhi kumulativ i gjumit të natës” mund të shkaktojë shqetësim të konsiderueshëm të humorit. Studiuesit zbuluan se gjumi vetëm për 4.5 orë në natë për një javë mund t’ju bëjë të ndiheni të rraskapitur mendor, të trishtuar, të zemëruar dhe të stresuar.

Sëmundjet mendore

Borxhi i gjumit dhe mungesa e gjumit janë të lidhura ngushtë me rrezikun e zhvillimit të një sërë çështjesh psikologjike dhe psikiatrike. Studiuesit nga një studim i vitit 2017, shpjegojnë se “Gjumi dhe shëndeti mendor shkojnë dorë për dore, me shumë, nëse jo të gjitha, probleme të shëndetit mendor që lidhen me problemet e gjumit”. Në fakt, përmirësimi i zakoneve të gjumit mund të përmirësojë edhe shëndetin tuaj mendor.