Mediat iraniane: Shqipëria rrezikohet nga terrorizmi

Alejo Vidal-Quadras, kryetari i Komitetit Ndërkombëtar në Kërkimin e Drejtësisë (ISJ), ka paralajmëruar se regjimi iranian është në mes të një fushate që rrezikon anëtarët e Rezistencës iraniane (MEK) që u zhvendosën nën sigurinë e Shqipërisë pasi u liruan nga Camp Liberty në Irak.

Anëtarët e opozitës që kanë banuar në Camp Liberty kanë kaluar vite duke iu nënshtruar sulmeve çnjerëzore dhe okupimeve mjekësore. Njëqind e shtatëdhjetë e tetë banorë humbën jetën atje.

Shumë prej banorëve më në fund u transferuan në mënyrë të sigurtë në Shqipëri ku u pritën ngrohtësisht. Ishte një arritje e madhe kur banorët e fundit u larguan nga Iraku dhe u konsiderua si një sukses i madh humanitar pas një nisme të fortë që përfshinte një sasi të konsiderueshme të presionit diplomatik. Kjo përfshinte Kombet e Bashkuara, ISJ, Senatorët e SHBA dhe Kongresmenët, anëtarët e Parlamentit, personalitetet amerikane dhe politikanët evropianë.

Vidal-Quadras kërkon që të ndërmerren masa të menjëhershme në mënyrë që fushata e Republikës Islamike kundër disidentëve të prishet. Ai thekson se regjimi iranian ka vënë në shënjestër grupin kryesor të opozitës, Organizatën Popullore të Mojahedin të Iranit (PMOI ose MEK), për dekada dhe ka vrarë mbi 100,000 aktivistë.

Ai gjithashtu tha se vrasjet dhe ekzekutimet e anëtarëve të MEK dhe simpatizantëve shoqërohen nga “një operacion masiv demonizimi nga Teherani dhe agjentët e tij dhe lobistët”.

Për të kundërshtuar izolimin e saj në rritje, regjimi po rrit fushatën e saj të shtypjes dhe tani po synon MEK në Shqipëri. Në fund të marsit, mediat në Shqipëri njoftuan se forcat e saj të sigurisë kishin arrestuar dy iranianë që erdhën për të mbledhur informacione dhe për të spiunuar MEK. Vidal-Quadras paralajmëroi: “Përvoja e kaluar ka treguar që këto lloj aktivitetesh janë preludë ndaj akteve terroriste. Dhe për të plotësuar këtë përpjekje, regjimi iranian po përgatit veprime në Parlamentin Evropian, me ndihmën e disa deputetëve pro-Iranit, të dizajnuara për shpërndarjen e gënjeshtrave dhe akuzave kundër opozitës. ”

Singleton ka udhëtuar në Shqipëri të paktën tre herë gjatë disa muajve të fundit, ku ajo flet çdo herë ndaj MEK-ut.

Vidal-Quadras tha se Singleton dhe disa të tjerë do të marrin pjesë në një takim në Parlamentin Europian në ditët e ardhshme (në vijim të aktiviteteve të tyre kundër popullit iranian dhe MEK).

Ai tha se është thelbësore që autoritetet përkatëse të veprojnë menjëherë, veçanërisht kur ka indikacione nga ngjarjet e kaluara se një sulm terrorist mund të jetë i afërt. Ai theksoi se regjimi nuk po rrezikon vetëm sigurinë e refugjatëve iranianë dhe të anëtarëve të MEK, por Evropës si një e tërë. (Iran News Update)